marți, 2 iulie 2013

Ieși din în „cutiuțele” impuse de normele sociale



Trăiește ca și cum ai fi milionar
Cine ești?
Ce ai realizat până la momentul de față?
Îți place ceea ce faci zi de zi?
Cu ce te-ai ocupa în viață dacă nu ar fi nevoie să te gândești la bani, dacă ai fi milionar, ai avea tot ce îți dorești, ce ai prefera să faci?
Te simți bine cu ceea ce ai acum în interiorul tău?
Ești mulțumit de ceea ce ești acum, la momentul de față?
Astea sunt câteva din întrebările, răspunsul cărora scot la suprafață frustrările a o mulțime de oameni.
Drama noastră (și nu exagerez când spun dramă) este că adesea ne implicăm în anumite joburi, proiecte ce nu ne aduc nicio satisfacție și nu putem renunța la ele pentru că avem nevoie de bani, dar fiți siguri că o mare parte din oamenii care au reușit să ajungă la o stare materială foarte bună, de fapt, nu sunt mulțumiți în interior de ei înșiși, trăiesc o stare de neîmplinire și nu înțeleg de ce.
Răspunsul e simplu: nu fac ceea ce și-ar dori cu adevărat, nu au satisfacție din munca lor zilnică, iar acești oameni nu vor fi niciodată realizați... În cartea sa, „Secrets of the millionaire mind”, T. Harv Eker ne sfătuiește să trăim așa ca și cum am fi milionari, să facem ceea ce ne place, ca și cum nu am avea nevoie de bani și rezultatele vor apărea cu siguranță, pentru că, într-adevăr, doar oamenii care trăiesc și își câștigă existența din pasiunea lor sunt oameni cu adevărat fericiți, lor nu le este frică să fie părăsiți de iubit/ă, nu le este frică de singurătate, pentru că știu că fac ceva ce le place la nebunie și trăiesc o relație frumoasă cu ei înșiși. 

„Pe om îl creează natura, dar îl educă și îl dezvoltă societatea” (V.G.Belinski)
Ok, am vorbit despre noi, despre pasiunile noastre și cât de important este să facem ceea ce ne place. Acum aș vrea să abordez o altă dimensiune a temei noastre de azi și anume societatea și normele ei.
Dacă ne uităm în DEX, cuvântul societate este explicat astfel: „Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, fiind legați între ei prin anumite raporturi”. Bun, și tu și eu facem parte din societatea în care trăim, ne sunt impuse anumite norme, legi, pe care trebuie să le respectăm pentru a fi acceptați de ea, dar marea dilemă este că societatea noastră vrea să facă din oameni ființe închise în cutiuțe asemănătoare care nu se deosebesc cu nimic una de alta (după cum am mai spus), societatea, prin normele ei, a distrus creativitatea din noi, copiii fiind învățați încă de pe băncile școlii că trebuie să învețe bine pentru a avea un job plătit, educația lor nu implică teste care i-ar direcționa în anumite domenii la care s-ar pricepe mai bine.
 Am auzit o mulțime de studenți care își argumentează opțiunea aleasă la o universitate prin banala frază: „Pentru că prin această meserie voi câștiga mai mulți bani”, și acum ne mai întrebăm de unde se nasc frustrările?
 Anume de aici, am devenit niște roboți care nu ne mai ascultăm dorințele interioare, nu mai vrem să colaborăm cu gândurile și sentimentele noastre, ne dorim să câștigăm cât mai mult și uităm de noi... de visurile noastre (care ne par imposibile, banale, nepotrivite pentru timpul în care trăim etc.).
Dar cine ne împiedică să facem ce ne place, să găsim timp pentru noi (pentru că chiar de ești un extravertit ai nevoie de timp pentru tine)? 

Cunoaște-te pe tine însuți (Socrate)
Da, repet de foarte multe ori aceste cuvinte în articolele mele, dar, într-adevăr, de aici vin toate problemele din viața noastră... nu ne cunoaștem suficient, nu știm de ce suntem capabili, nu ne-am descoperit încă puterea interioară, lăsăm viața să ni se „întâmple”, în loc să o trăim noi așa cum ne dorim.
Poți crede că e absurd ce scriu, dar hai să facem un test: răspunde sincer la întrebările pe care ți le voi adresa în cele ce urmează (este necesar să fii sincer/ă cu tine):
Când ți-ai dat ultima întâlnire cu tine?
 Când ai stat singur/ă măcar o oră să faci ceea ce îți dorești (să citești o carte pe placul tău, să cânți la pian, să pictezi sau alte activități ce îți aduc plăcere)?
Ce calități frumoase ai descoperit la tine ultima perioadă?
Crezi că ai fi în stare acum să renunți la tot ce ai și să începi de la zero pentru a-ți trăi visurile?
 Știu... ai să îmi spui că nu ai timp de astfel de "jocuri" și eu am să îți răspund că probabil de asta te simți așa cum te simți acum. 

Adevăratul om bogat nu este cel ce a reușit să adune avere de-a lungul timpului, ci cel care ar putea să adune o avere mult mai mare dacă ar începe acum de la zero și știi de ce? Pentru că acest om s-a axat pe acumularea cunoștințelor, spre deosebire de cel ce s-a axat pe acumulare de avere.
E același lucru și cu fericirea... dacă te axezi toată viața să găsești fericirea undeva, în cineva etc. și nu în tine, atunci niciodată nu vei fi împăcat cu tine, dacă te dezvolți și începi cu tine, fericirea va fi în tine, iar tu vei ști că oricând o poți lua de la capăt și oamenii din jur doar vor face parte din viața ta, dar nu vor face parte din tine și astfel, nu vei mai suferi atât când drumurile voastre se vor separa (mă refer la orice tip de relații cu cei din jur).
Cu cât mai curând vei asimila acest lucru, cu atât mai bine te vei simți, vei reuși să ieși din gândirea "de turmă" cu care ne-a obișnuit societatea, vei reuși să fii deosebit prin ceea ce ești, prin omul din tine, prin potențialul tău, prin creativitatea ta, fii creativ și permite-ți să fii tu însuți, chiar de îți este greu. 
P.S. Iar pentru a te cunoaște mai bine îți propun să faci testul Myers Briggs, care te va ajuta să îți cunoști punctele forte și ce activități ți s-ar potrivi în viață.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu