joi, 4 iulie 2013

Alege să fii un învingător


Care e diferența dintre un cerșetor și un învingător?
Care e diferența dintre un cerșetor și un învingător?
De ce primul, alege să trăiască în frig, să îndure foame, să doarmă pe drumuri, în loc să acționeze, să încerce, să tindă spre mai mult, iar celălalt, deși s-ar părea că are o viață ok, un loc de trai, mâncare regulată,  haine decente pe el, luptă pentru mai mult, tinde spre mai bine și nu se oprește niciodată din drumul lui spre evoluție, de parcă ceva l-ar împinge din urmă și i-ar da convingerea că poate realiza orice își propune.
 Ei bine, e o întrebare la care nu putem da un răspuns concret, cert este că acel ceva persistă în fiecare din noi... acea putere de a nu renunța la scopurile și obiectivele noastre, puterea noastră interioară. La prima vedere s-ar părea că e mâna destinului, care a făcut ca cel orfan să nu fie sub aripa părinților, să nu aibă cine îl susține și să ajungă cerșetor, iar celălalt să aibă toate posibilitățile de a crește într-un mediu sănătos, de a face studii etc.
Dar, în urma acestui argument vin poveștile de viață a unor cerșetori care au renăscut și au frapat lumea prin realizările lor și totodată a acelor învingători (în fața destinului s-ar părea), care deși au avut toate posibilitățile să crească frumos, au ales să fie niște alcoolici, drogați, criminali etc. Dacă alegem să credem în destin ne privește pe fiecare în parte.
Probabil ai auzit despre piramida nevoilor personale, elaborată de Maslow? Ei bine, în această piramidă sunt redate nevoile de bază ale omenirii pentru supraviețuire și ea arată cam așa:


După câte ai observat, nevoile de bază ale omenirii sunt nevoile fiziologice, adică foamea, somnul, nevoi sexuale etc Dacă toate acestea nu sunt satisfăcute omul nu se simte confortabil și nu poate trece la alt nivel de satisfacere a nevoilor.

Urmează nevoile de siguranță (psihică și fizică), adică siguranța unui cămin pe care să îl poți numi "acasă", nevoia de a te simți în siguranța zilei de mâine.

Nevoile de dragoste și apartenență. Omul are nevoie să simtă că face parte dintr-un grup social, că este acceptat de cei din jur, că aduce valoare lumii prin ceea ce a ales să facă etc.

Nevoia de auto-respect este ceea despre care scriu eu aproape în fiecare articol de pe acest blog, ai nevoie să fii împlinit cu tine pentru a-ți satisface această nevoie, oricâte de multe "aplauze" ai primi de la cei din jur ai nevoie să fii "aplaudat" în primul rând de tine în interior.
Și în vârful piramidei stă nevoia de auto-realizare, la care nu mulți ajung, din păcate. Această nevoie este îndeplinită atunci când îți dai seama că ești absolut împăcat cu tine și ceea ce faci și că cei din jur te apreciază pentru ceea ce ești și ceea ce faci.
Cam multă teorie, nu? Ți-am explicat câte puțin aceste nevoi pentru a înțelege de ce unii oameni nu au motivație să facă mai mult decât să își îndeplinească nevoile fiziologice și să stagneze pe primul nivel al acestei piramide. Cu alte cuvinte, o mare parte din omenire se mulțumește cu un acoperiș deasupra capului, cu mâncare la timp și un job ok, de ce să piardă ani din viață pentru a face lucruri extraordinare, dacă le este bine pe acest nivel elementar?

Oamenii inteligenți știu să amâne recompensa pentru mai târziu
Banii... Pe cine nu îl interesează acest subiect? Ne grăbim să facem bani din orice, să avem de toate și cu cât mai repede, cu atât mai bine, să ne achiziționăm cât mai multe lucruri scumpe etc.
Toți iubim luxul și am fi ipocriți să spunem că nu ne dorim o viață în puf. Dar hai să ne gândim puțin la oamenii care acum au o stare materială de invidiat, cum au ajuns ei până aici și la ce vârstă au început să culeagă roadele educației lor. Tu cum crezi că au ajuns aici: prin noroc, prin minte sau prin muncă? Dacă răspunsul tău este prin minte atunci am să te dezamăgesc. 
Dacă ai minte, dar nu faci nimic pentru a aduce la realitate ideile tale, atunci degeaba o ai :). Poți să fii al dracului de deștept, dacă nu muncești pentru visul tău să ajungi unde îți dorești mintea fără ajutorul tău nu va ajunge niciodată! E puțin să ai o gândire sănătoasă, dacă nu acționezi, dacă nu cazi o dată, de două, de trei ori, apoi te ridici și încerci iar și iar și iar, până reușești...
 Știi prin ce se deosebește un om cu inteligență superioară de ceilalți? Îți spun eu: prin faptul că acționează, pune în practică orice idee teoretică pe care o vrea realitate și acceptă faptul că recompensa e mult mai mare când știi să aștepți. Pentru că recompensa pe care o obții mai târziu este cea ce îți aduce satisfacție din ceea ce îți dorești cu adevărat să fii și să faci în viață.

Nu-ți mai amâna planul de acțiune
Ți-ai promis să mergi la sală de 3 ori pe săptămână sau să alergi în fiecare dimineață câte jumătate de ora, să treci la un mod sănătos de alimentație, să îți rezervi câte o oră în fiecare zi pentru a citi ceva ce îți place sau a scrie un articol/o carte? Atunci de ce nu acționezi, de ce amâni, de ce lași lucrul de azi pe mâine?
Știai că nimic nu-ți scade mai mult încrederea în tine decât atunci când nu te ții de angajamentele pe care ți le propui? Și de aici apar și neînțelegerile cu tine: „Nu mă înțeleg”, „Nu mai știu ce vreau”...etc.  
Fă ceea ce ai spus că vei face, la momentul când ai spus că vei face și nu te lăsa dezamăgit de... tine. Emil Cioran spunea că cea mai grea luptă, e lupta cu tine, eu nu cred că trebuie să lupți împotriva ta toată viața, eu cred că trebuie doar să muncești ca să fii disciplinat, organizat, să nu te lași la voia întâmplării, pentru că nu există rezultate fără acțiune.
Nimeni nu se va angaja să ne organizeze, disciplineze, doar noi suntem în măsură să facem acest lucru.
Îți doresc să găsești în tine motivația să acționezi și să obții ceea ce îți dorești, dar nu uita regula de bază: schimbarea se realizează cu pași mărunți, nu spera să fii mâine ca Madonna,  Angelina Jolie, Brad Pitt, Andreea Marin sau alți oameni cunoscuți, dacă azi încă ești o/un student/ă ce trăiește doar din bursă, oamenii ăștia au muncit mult să fie pe treapta pe care sunt acum, și au dovedit că nu există nimic imposibil, atunci când îți dorești, important este să ai răbdare pe calea visului tău și să nu renunți la mijlocul drumului.
 Îți urez realizări frumoase în călătoria ta! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu