vineri, 12 iulie 2013

Fii omul fericit – omul pe care oricine și-l dorește în preajma sa



„Progres şi tradiţie. Mămăligă în ceaun cu microunde” (Valeriu Butulescu)
Există o tendință în societatea de azi de a fi mereu în căutare, și nu în căutarea de sine, dar în căutarea unui partener de cuplu, unii trăiesc cu speranța să îl găsească cât mai curând, alții se dezvoltă în continuu, nefiind axați doar pe acest aspect, iar pentru alții acesta a devenit un scop primordial al vieții.
Am auzit multe cazuri a anumitor cupluri (căsătorite sau nu) care trăiesc împreună de dragul părinților, a prietenilor, a rudelor, (mai trist a copiilor, care deși sunt mici, înțeleg foarte bine situația tensionată a părinților), aceștia vor să arate bine în ochii oamenilor care au crezut în relația lor, și nu își doresc să le dezamăgească așteptările celor din jur.
Zilele astea discutam cu o persoană (care deja trăiește de 30 de ani cu soțul ei) și îmi povestea despre nepotul ei care are o iubită de 7 ani și nu își dorește să se însoare cu ea și toți sunt revoltați împotriva lui. I-am spus părerea mea, că fiecare are dreptul să trăiască așa cum se simt bine și că eu consider că azi căsătoria a ajuns să fie o afacere în societatea în care trăim. Și știi ce răspuns am auzit: „Păi cum să nu se însoare, dacă așa cere tradiția?”.
Da... asta e marea problemă, tradiția cere să ne angajăm la un job cât mai bine plătit în urma finisării studiilor superioare (excluzându-se cu vehemență continuarea altor studii sau alte planuri, pentru care există un astfel de concept numit vârstă), tradiția ne spune că trebuie să ne căsătorim cât mai repede, să aducem pe lume un copil, să ne facem case pentru familiile noastre și etc., tradițiile sunt frumoase și trebuiesc respectate, sigur, dar cui îi pasă că aceste tradiții au dus la consecințe ca: părinți imaturi care aduc pe lume copii și nu au ce le oferi (nu mă refer doar la lucruri materiale, mă refer în special la educație), oameni care formează cupluri și trăiesc cu dezgust unul cu altul pentru a părea frumoși și fericiți în fața prietenilor, rudelor, părinților, partenerilor de serviciu etc., copii otrăviți cu povești despre părinți ce trăiesc o iubire eternă ș.a.m.d.?
Tradițiile sunt inventate de oameni, aceste obiceiuri au intoxicat viața multor generații, cărora pur și simplu li s-au impus aceste „norme de bun simț”, iar adesea oamenii care s-au dezis de ele au fost abandonați de conservatoriștii care au respectat cu sfințenie aceste tradiții.
Oamenii care și-au permis să fie speciali au fost și sunt criticați în cel mai dur mod, pentru că cei care se țin cu dinții de aceste tradiții pur și simplu le este frică de ceva nou.
„Dacă stagnezi în dezvoltarea ta, devii plictisitor, devii „fumat” (Marius Simion)
Lăsând la o parte tradițiile, aș vrea să vorbim acum puțin despre ce fel de parteneri ne dorim pentru relațiile noastre și de ce adesea atragem același tip de persoane din mai multe încercări.
Ei bine, pentru a începe cu începutul vreau să îți aduc aminte încă o dată că atragi în viața ta persoana care se află pe același nivel de dezvoltare pe care te afli tu la momentul actual, nicidecum unul la un nivel mai jos sau înalt de dezvoltare, dacă aparent s-ar părea că cineva de pe un nivel mai înalt ca al tău îți face "ochi dulci", află că de fapt sunteți pe aceeași treaptă a evoluției, iar dacă nu, atunci cu siguranță relația va fi una foarte scurtă, pentru că cei de pe nivelul mai înalt ca al tău nu se vor coborî la nivelul tău pentru că au învățat deja lecțiile pe care nu le-ai însușit încă tu, iar tu, respectiv, nu vei coborî la un nivel mai jos din aceleași considerente.
Dacă ai parte de același tipaj de bărbat/femeie, explicația e simplă: nu ai învățat nimic din relațiile precedente și ai același tipar de concepții, care respectiv te face să atragi aceeași categorie de oameni iar și iar și iar :D. Eu sunt foarte fericită când realizez cât de diferiți au fost partenerii din viața mea în diferite etape ale evoluției mele.
Dacă nu evoluezi și stagnezi, atunci cu siguranță te vei învârti într-un cerc vicios din care nu vei avea scăpare, unica scăpare este să îți faci concluziile corecte în urma fiecărei relații și ține minte: nu regreta niciodată nimic, tot ce s-a întâmplat în viața ta a avut scopul să te urce pe tine ca personalitate pe un nivel mai sus decât ești și atâta timp cât nu ai să accepți acest lucru, pur și simplu, ai să îți negi evoluția și ai să stai la nesfârșit în același cerc fără ieșire, dar eu sunt sigură că ești curios/oasă să vezi ce evenimente frumoase te așteaptă în afara acestui cerc!
Privește-te în oglindă: tu ți-ai dori un partener ca tine? 
Dacă răspunsul tău este "Da", fără nicio reținere, atunci ești pe drumul cel bun :). Dacă simți că încă îți lipsește ceva atunci te rog, mai lucrează la dezvoltarea ta personală. Eu simt că încă mai am mult de lucru asupra unui aspect important pentru mine, de aceea nu vreau să mă implic într-o relație acum.
Și cred că e cea mai bună decizie pe care am luat-o: am nevoie să mă cunosc, am nevoie de o perioadă în care să fiu doar eu cu mine. Tu de ce ai nevoie? Cum îți propui să te dezvolți, să îți cunoști potențialul? Stând în fața televizorului, cu un Big McChicken în mână și uitându-te la filme romantice cu happy end? Sunt sigură că asta e cea mai proastă soluție pe care o poți găsi :D. Și hai să îți spun câteva secrete ale artei de atracție:
-         Nimeni nu își dorește alături de el un partener mai slab ca el, mai sărac, mai prost, mai bolnav, mai puțin apreciat de cei din jur.
-         Fiecare om vrea ceea ce vor și alții. Dacă nu ești dorit de cei din jur, atunci nimeni nu te va dori în calitate de partener de cuplu, oamenii apreciază ceea ce este apreciat. Pentru ca să faci ca o persoană să te vrea în viața sa, trebuie ca și alți oameni să te accepte și să te vrea lângă ei.
-         Și încă un lucru foarte important: niciun om nu își dorește, pe termen lung, ceea ce nu se obține prin efort. Există o zicală care spune că dacă aurul ar fi mai des întâlnit ca pietrele atunci cu siguranță nu ar avea nicio valoare. Tot ce este mai valoros se obține mai greu și se prețuiește mai mult. Cât de prețuit/ă crezi că poți fi când ești mereu la dispoziția iubitei/iubitului 24 din 24?
-         Și ce mai important lucru pe care aș vrea să nu-l ignori este că orice persoană își dorește alături de ea un om fericit! Fericirea este cea mai puternică forță de atracție a oamenilor din jur, să fim serioși, cine are nevoie de un sac în plus de probleme pe umerii lui?
Oamenii vor să simtă ușurință în relația cu cei din jur, nu povara ce le apasă umerii. Dacă pui pe umerii partenerului problemele tale nerezolvate mintea lui inconștient te va asocia cu piedica ce trebuie ocolită.
Deci, secretul împlinirii este să nu te oprești niciodată din drumul evoluției tale, pentru asta ești pe pământ: să te descoperi, să trăiești frumos cu omul pe care ai reușit să îl ridici, prin propriile forțe, pe un nivel tot mai înalt și mai înalt, chiar de ai familie, chiar de ai copii, nu uita de tine, dacă te pui tu pe locul doi, atunci cei din jur te vor pune pe ultimul loc, noi suntem cele mai importante persoane în viața pe care o trăim.
Trăiește frumos și scapă de regretele și emoțiile negative ce îți blochează mintea să găsească soluții, să producă idei noi și frumoase, să colaboreze cu tine în ceea ce îți dorești să faci și să ajungi. Practică libertatea, în orice tip de relații nu ai fi implicat în acest moment, ești un om liber, liber să trăiești așa cum simți și cum îți dorești!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu