joi, 27 iunie 2013

Secretele oamenilor care înțeleg altfel noțiunea de "iubire"


"Dragostea pe care am dăruit-o, o vom avea în veci. Cea pe care n-am dăruit-o, va fi pierdută pentru totdeauna" (Leo Buscaglia)

Când auzim cuvântul iubire probabil mulți dintre noi ne amintim de o relație pe care am avut-o (și poate nu ne putem desprinde încă de ea) sau pe care o avem, de un anumit bărbat/femeie din viața noastră etc. 
Dar de fapt, iubirea e tot ce ne înconjoară. Când vorbesc de iubire mă refer în primul rând la iubirea de sine, puterea de a te iubi și a-ți fi propriul prieten, de a te susține când ai nevoie, de a-ți asculta dorințele sufletului și de a-ți urma calea interioară. 

Iubirea și modul greșit de abordare a ei

Nu există niciun om pe acest pământ pe care să nu îl intereseze acest subiect: cum să obții cât mai multă iubire de la cei din jur, cum să o menții etc. Și totodată, mulți dintre noi trăiesc cu sentimentul așteptării marii iubiri a vieții lor pentru a-i face fericiți. „Acum nu mă simt fericită pentru că nu am un partener de relație”, e ceea ce auzim cel mai des. Așteptăm omul ce ne-ar aduce în dar... iubirea! Dar unde este acest om și de ce întârzie să apară? Ceea ce puțini cunosc este că iubirea nu se găsește în omul de lângă ei... ci chiar în ei.

Nu crezi? Încearcă să vezi dacă partenerul de viață o să te iubească așa cum îți dorește tu în timp ce tu te detești sau îți detești exteriorul, sau te critici foarte dur și nu ești absolut deloc mulțumit/ă de tine. Cel mai uimitor este că persoana pe care o așteptăm atât să ne „completeze” apare tocmai atunci când noi ne simțim compleți, împliniți și atunci când ne dăm seama că de fapt nu este nevoie să ai neapărat o relație de cuplu pentru a te simți fericită. Deci, este timpul să ne schimbăm modul de abordare a noțiunii de „iubire” și atunci se va schimba totul în viața noastră. 

Ceea ce dăruim vieții, aceea primim, dacă ne dăruim nouă iubire, primim același rezultat de la cei ce ne înconjoară.

Noua abordare a cuvântului iubire

Ceea ce este mai important să cunoaștem este că iubirea nu trebuie căutată cu disperare în cineva. „Am nevoie de el/ea să mă simt iubită”, „El/ea m-a învățat să iubesc”, „Fără el/ea nu mai înțeleg sensul cuvântului iubire”. Îți sunt cunoscute aceste fraze? Atâta timp cât ne vom conduce după ele nu vom cunoaște armonia și împlinirea interioară. Abia când ne permitem să trăim o viață împlinită cu sine însăși, să facem ceea ce ne aduce plăcere, satisfacție și împlinire, să ne simțim bine cu noi înșine atunci vom cunoaște adevăratul sens al cuvântului iubire. 

Atunci în viața noastră apar schimbări extraordinare, atunci atragem și oamenii potriviți, pe care ni-i dorim în preajma noastră! Atunci iubirea ne găsește fără să o căutam insistent, pentru că noi înșine devenim o rază de iubire :).

Reguli ale împlinirii sufletești

Am introdus câteva reguli ale renumitului doctor și psiholog american Deepak Chopra care a elaborat aceste legități ale împlinirii sufletești:
1.     Dacă vrei să primești bucurie, dăruiește bucurie celor din jur
2.     Dacă vrei să primești iubire, învață-te să dăruiești iubire celor din jur
3.     Dacă dorești să ai atenție și recunoștință, dăruiește acestea celor din jur
4.     Dacă vrei avere materială, ajută-i pe alții să dobândească avere
5.     Cu cât mai mult dăruiești, cu atât mai mult primești
6.     Conștientizează pentru tine acest lucru important: că tu deja ai iubirea în tine! 

Obișnuiesc adesea să spun că viața e ca o oglindă, privește-te în oglindă, cum te vezi? Neputincioasă, incompletă, în așteptarea unei minuni? Cum te vezi tu așa te văd și cei din jur. Ți-ar plăcea să ai un asemenea partener sau prieten ca tine? Dacă da, atunci ține-o tot așa :). Nu te aștepta să ai parte de oameni diferiți de cum te simți tu momentan în viața ta. Începe iubirea cu tine! Și nu uita: dacă îți dăruiești tu iubire ție, la fel vor face și cei din jurul tău. 

Ar mai fi multe de spus la acest modul (iubirea), dar te las pe tine să înțelegi mai multe din experiențele tale de viață, pentru că viața e cel mai competent profesor. Și te-aș sfătui să citești despre ce se întâmplă în organismul și creierul nostru atunci când ne îndrăgostim și cât durează această stare de euforie (există foarte multă informație referitor la acest lucru) și cât de important este să fim realiști, să nu ne lăsăm duși de acest val de povești fermecătoare care s-au creat de-a lungul timpului în jurul cuvântului iubire. 

Am să închei acest articol cu un citat foarte drag mie: "Sa nu credeți că dragostea, pentru a fi adevărată, trebuie să fie extraordinară. Lucrul de care avem nevoie e sa iubim făra ca asta sa ne obosească" (Maica Tereza). Deci, nu obosiți niciodată să dăruiți dragoste vouă și celor din jur! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu