joi, 13 iunie 2013

Cum te inspiră povestea incredibilă a Warisei Dirie pentru a căpăta mai mult curaj?




Ce înseamnă oare să ai curaj? Să nu-ți fie teamă să comunici cu oameni absolut necunoscuți? Să poți „sparge gheața” atunci când nimeni nu are are îndrăzneala să o facă? Sau, poate, mai mult de atât, să îți iei viața în mâini și să fugi cu ea până acolo unde nimeni nu și-a imaginat vreodată să te vadă? 

Da... probabil, ultimul răspuns se referă și la „oamenii – eroi” (cum îmi place mie să le spun) ce au reușit acest lucru, contribuind nu doar la binele lor, ci și a celor din jur. Acești oameni au dovedit că există încă foarte multe forțe după cuvintele „Nu mai pot”.
  
Priviți imaginea atașată la acest articol, admirați ochii plini de fericire a acestei minunate femei, sunt foarte frumoși, nu? Dar cine poate bănui experiențele dure prin care a trecut această făptură pentru a avea acum în ochi această strălucire nemaipomenită? 

Ați citit vreodată povestea renumitei Waris Dirie? Acum un celebru top-model, odată o biată fetiță din Somalia, această femeie, mutilată pe viață, din cauza unui ritual practicat în Africa, a reușit să atingă culmile succesului prin forțele ei interioare. 

Probabil, puțini dintre voi cunosc (cum nu cunoșteam nici eu înainte de a-i citi povestea de viață) de fenomenul circumciziei femeii din Africa. Acesta este un act foarte crunt de mutilare și schilodire a organelor sexuale feminine (încă de la o vârstă foarte fragedă) cu scopul ca acestea să fie „neatinse” până la căsătorie. 

Această procedură se realizează adesea fără anestezie, ceea ce poate avea un final tragic pentru fetițe, adesea acestea suferă un șoc pe viață sau rămân fără respirație chiar în timpul acestui „sfânt” ritual. E îngrozitor, într-adevăr. Dar este un ritual realizat în numele „corectitudinii” și a „onoarei”, cel puțin așa argumentează acest lucru acești criminali ce îl înfăptuiesc. 

Anual, circa 2 milioane de fetițe din Africa sunt supuse acestui ritual... Deci, un număr impunător! Ei bine, această „femeie – erou”, despre care am început a povesti, a reușit, în urma trăirii acestei tiranice experiențe, să părăsească locul natal și să ajungă un renume în lumea modei, cu ajutorul mai multor mentori ce au însoțit-o pe acest drum (vă recomand filmul „Desert flower” celor care vor să afle întreaga poveste, un film ce m-a impresionat până la lacrimi).

Incredibil, mă gândesc, cât de mult trebuie să urăști femeia dispunând-o la acest act umilitor în numele unui principiu „perfecționist” pentru întemeierea unei familii „demne”? Cel mai trist este că în ciuda evoluției permanente a lumii în care trăim se mai practică așa metode de înjosire psihologică a unei ființe atât de gingașe și, totodată, atât de puternice ca Femeia. 

Waris, această doamnă admirabilă despre care vă vorbeam anterior a găsit în ea curajul și motivația interioară pentru a se autodepăși, indiferent de obstacolele de care s-a împiedicat, nu a renunțat nici măcar o clipă să lupte mai departe cu condițiile dure de viață la care a fost supusă. Și tot această femeie, ajunsă celebră, nu s-a oprit aici, ci a continuat să apere drepturile altor femei care au trecut prin aceeași experiență drastică, ea fiind actual ambasador UN pentru eliminarea legii de mutilare a organelor genitale feminine. 

Acum mai avem noi vreun drept moral să ne plângem că suntem „nefericiți” în condițiile în care trăim liber, în care nu ni se impune nicio astfel de lege și avem un mod independent și sănătos de abordare a lucrurilor? Nu... În urma acestei povești am realizat cât de importantă este libertatea unui om în gândire și în acțiuni. Câtă putere și curaj avem în noi în ciuda aparențelor... Mai crezi acum în limitele pe care ți le pui tu sau cei din jurul tău etichetându-te? Eu nu... Avem o putere nelimitată în noi, ce așteaptă exploatată.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu