luni, 12 august 2013

De ce efortul de a fi calm este mai obositor decât nerăbdarea?


„Calmul este leagănul puterii” (J. Gilbert Holland)
Ce este calmul și cum poate fi el definit? Cea mai simplă definiție ar fi: "calmul este starea de liniște interioară deplină". O persoană calmă este persoana care se stăpânește în orice situație a vieții ei.
Cuvântul calm se asociază oarecum cu cuvântul liniște, care provine de la lin, adică relaxat, fără frământări. Și hai să îți spun un mic secret: persoanele calme au foarte multă energie în ele, chiar de nu pare aparent. De ce? Explicația e simplă: oamenii calmi nu necesită să își alimenteze în continuu „valurile de perturbare”, au emoții echilibrate, o minte clară, mereu dispusă spre adoptarea schimbărilor și unor noi decizii. De aceea și oamenii calmi sunt oamenii enervanți pentru cei agitați, care s-au obișnuit să facă din viața lor o luptă continuă.
Anatol Basarab – un psiholog drag mie - spunea, într-un interviu acordat unui jurnalist, că atunci când suntem calmi avem acces la inteligența noastră emoțională, iar atunci când suntem stresați, încordați devenim instinctivi, adică nu ne controlăm comportamentul, doar ne urmăm instinctele cu care ne-a înzestrat natura.
Și atunci mă întreb care este deosebirea dintre un om și un animal? Spun asta pentru că animalele, fiind lipsite de rațiune, trăiesc după instinctele naturale, iar noi, care avem acces la inteligența noastră emoțională, preferăm adesea să ne comportăm ca animalele, doar pentru a nu gândi.
George Bernard Shaw spunea foarte frumos că 2% din oameni gândesc, 3% din oameni doar cred că gândesc, iar 95% din oameni mai degrabă ar muri decât să gândească. Eu cred că această statistică explică de ce oamenii aleg să își urmeze instinctele și nu aleg să acceseze inteligența emoțională din ei, de ce aleg recompensa momentană, de ce se bazează pe noroc și își pierd viața așteptând ca acesta să apară, își irosesc ani din viață sperând că „soarta” le-a pregătit ceva ce e al lor și acel ceva e „pus deoparte” pentru ei.
Ăsta e cel mai simplu mod de a gândi... Și aici mi-am amintit de un citat foarte frumos a lui R. Waldo Emerson – poet și eseist american - care spunea că oamenii superficiali cred în noroc, oamenii puternici cred în cauză și efect... Asta e, oricât am aștepta norocul să apară în viața noastră, lumea e o relație de cauză – efect, culegi ceea ce semeni.

Oamenii calmi sunt oamenii liberi
Există unele situații în care pare a fi imposibil de a ne păstra calmul. Dar așa ca un experiment îți propun să îți amintești de o situație care ți s-a părut stresantă din viața ta în care nu ți-ai păstrat calmul și ai „derapat”, care au fost rezultatele, cu ce ți-au fost de folos instinctele pe care le-ai accesat pentru a rezolva situația?
Bun, acum amintește-ți o situație la fel de tensionată în care ți-ai păstrat calmul, ai reușit să te gândești la soluția potrivită pentru acel moment, ți-ai accesat inteligența ca cea mai eficientă armă de apărare...
Sper că ți-ai făcut deja o concluzie la cele două situații pe care le-ai trăit. Sunt sigură că niciodată calmul nu te va face să iei soluții pripite. Ai să îmi spui că e imposibil să îți păstrezi calmul în orice situație? Și am să îți răspund că nu există nimic imposibil atunci când vorbim despre emoțiile noastre, pentru că ele pot fi controlate și ăsta e cel mai mare cadou care ni-l putea oferi Dumnezeu.
Andreea Papp, una dintre cele mai iubite de mine psihoterapeute din România, spune foarte bine că atitudinea este cea care îți creează viața, totul ține de tine, de modul în care privești situațiile din viața ta.
Și aici am să îl citez pe Shakespeare care spunea că nimic nu este bun sau rău, doar gândul îl face așa... Un om care crede că viața e o luptă nu are timp să se bucure de ea, pentru că el, într-adevăr, luptă mereu... pentru a exista.
Știu, ai citit multe articole, cărți, citate etc. care evocau același lucru: gândurile ne fac viața, și vai, te-ai plictisit să tot citești despre gândirea pozitivă și beneficiile ei. Dacă asta simți, te sfătuiesc să nu mai citești teorie, ci să aplici în practică, în viața de zi cu zi, încearcă să vezi doar lucrurile negative din viața ta, trăiește cu dramele trecutului tău, imaginează-ți câte riscuri există în oricare plan de acțiune pe care îl ai pe lista ta de visuri și ai să vezi ce se va întâmpla cu mintea ta... Ți-ai imaginat?
Acum mă crezi când îți repet cu insistență că gândurile tale sunt creatorul vieții pe care o trăiești? Acum crezi că tu, împreună cu mintea ta, faceți scenariul vieții tale?
Nu lăsa fricile să îți distrugă viața, nu lăsa gândurile neproductive să trăiască în tine, ele îți sabotează existența, ele nu duc la altceva decât la procrastinare, suferință și non-acțiune.

„Nu există maeștri neliniștiți” (Anatol Basarab)
Să îți spun un secret, în mintea noastră există un interval scurt de timp între stimul și răspuns, pe care tu decizi cum îl folosești: alegi să îl ignori și îți accesezi instinctele cu care te-a înzestrat natura sau alegi să apelezi la omul calm din tine care ia decizii inteligente pentru momentul respectiv.
Dacă alegi cea mai ușoară cale (prima pe care am menționat-o) atunci nu te aștepta la rezultate excepționale în viața ta, oamenii superficiali au rezultate superficiale și asta nu mai e o taină demult :). Sfântul Augustin spunea că există cineva în tine care este mai adânc decât tine însuți. E adevărat, problema e că nu toți aleg să apeleze la acel cineva :).
Nu-mi spune că persoana respectivă sau evenimentul respectiv te-a enervat până la culme, pentru că am să ți-o tai prompt: ceea ce a urmat a fost alegerea ta, comportamentul celor din jur față de tine depinde doar de tine, primești ceea ce dăruiești.
Crezi că oamenii calmi sunt redutabili? Ai dreptate, pentru că oamenii calmi sunt un pericol pentru cei mediocri care s-au obișnuit să rezolve totul cu violență, cuvinte murdare, cu măsurarea forței fizice, care este de-a dreptul o metodă lipsită de rațiune. Și dacă ar fi să deschid o mică paranteză referitor la modul de exprimare pe care îl utilizăm atunci când nu știm să ne păstrăm calmul aș spune că din păcate puțini dintre noi conștientizăm puterea cuvintelor pe care le rostim, cuvintele sunt forța prin care ne creăm realitatea ce o trăim.
Prin cuvânt se manifestă totul, prin cuvintele pe care le rostim suntem apreciați, ne exprimăm, comunicăm și creăm evenimentele din viața noastră. Dacă îți permiți să fii calm, nu vei utiliza niciodată cuvinte de care să îți fie rușine mai târziu. După cum am mai spus, nu există maeștri care s-au creat pe ei ca opere de artă, admirate de toți, prin nerăbdare, calmul și răbdarea au fost bunii și adevărații lor prieteni.
Privește oamenii de succes și ia din comportamentele lor, eu mi-am făcut o obișnuință din a urmări modul de gândire, de acțiune a oamenilor de succes, pentru că ei sunt modele demne de urmat și îmi doresc ca fiecare din noi să fie un model pentru cineva.
Exemplele maeștrilor ce și-au modelat viața cu propriile mâini (datorită atitudinii pe care au „îmbrăcat-o” pentru a trece peste situațiile stresante din viață) sunt cele care ne inspiră.
Frida Kohlen – o celebră pictoriță mexicană - care a trăit un monstruos accident rutier și a desfigurat-o - glumea pe seama picioarelor ei care urmau să fie amputate: „La ce-mi folosesc picioarele dacă am aripi să zbor?”. A fost un nume consacrat în lumea artei și spunea că unicele 3 lucruri pe care și le dorea în viața ei era să picteze, să picteze și să picteze... A trăit obsesiv și pasional o relație de iubire de 25 de ani alături de soțul ei care a umilit-o, și-a dorit să aibă copii, dar a renunțat după trei avorturi, cu toate acestea nu a renunțat niciodată la ea, la pasiunea ei – pictura.
Un alt exemplu: Sylvester Stallone, care și-a început cariera urmându-și vocația, era un copil ce se născuse cu o dificultate, avea gura strâmbă, dar își dorea foarte mult să fie actor, când era tânăr a fost refuzat la Hollywood de nenumărate ori de fiecare casă de producție. A scris un scenariu și a insistat să joace rolul scenariului său, a fost refuzat din nou, i s-au propus sume mari de bani, cu condiția să nu fie el actorul principal, a insistat până când o casă de producție i-a dat rolul propriului său scenariu (Filmul Rocky 1, care a câștigat Oscarul și 200 de milioane de dolari). Cine nu a auzit azi de Sylvester Stallone? Există o mulțime de astfel de exemple care ne pun pe gânduri.

"Dacă te comporți ca un zeu și lumea te va vedea ca un zeu" (Anatol Basarab)
Am întâlnit și eu oameni care, după cum avem obiceiul să spunem, se supraapreciază. Am avut și eu aceeași părere despre ei până când mi-am propus să fiu mai atentă la modul de comportare a celor din jur cu ei... și guess what? Oamenii din jur se poartă cu ei așa cum li se permite să se poarte.
Oamenii te apreciază la nivelul la care te apreciezi tu, cu alte cuvinte cei din jur te vad cu ochii cu care te vezi tu. Nici eu nu am crezut până când nu m-am convins :). 
Privește-te frumos, descoperă-ți potențialul și vei vedea cum se vor comporta cei din jurul tău. Și nu uita starea de a fi calm îți deschide ușa spre inteligența ta emoțională. Accesează omul superior din tine și vei vedea ce întorsătură frumoasă va lua drumul vieții tale.
Nu mai lupta, trăiește, relaxează-te și abordează fiecare experiență ca pe o lecție extrem de valoroasă pe treapta evoluției tale.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu